top of page
Search

Кожата и лятото: Намаляване на тъмните петна - първа част

Updated: Jul 12, 2022


Хиперпигментация, неравномерен тен, петна от слънцето и от стареене на кожата – какви са причините. Как да се преборим с тях?


КАКВО ПРЕДСТАВЛАВЯТ ТЪМНИТЕ ПЕТНА?



Пигментациите са резултат от небалансираното производство на меланин в кожата - пигмент, който се явява естествената защита на тялото срещу УВ лъчите. Ролята на меланина е не само да оцветява кожата и да й предава тен, а и да й служи като собствен телесен слънчезащитен чадър, който да пречи на слънчевата радиация да повреди наследствеността на клетките. Поначало стойностите на синтеза на меланин могат да бъдат по-високи или по-ниски при различните хора, така че процесът е много индивидуален при всеки човек. Петната варират от светлокафяви до черни и не се отличават по текстура от останалата част на кожата. Те не са болезнени и обикновено се появяват в зоните, които са повече изложени на слънце.


КАК СЕ РАЗВИВАТ ТЪМНИТЕ ПЕТНА?


Клетките, които произвеждат меланин се наричат меланоцити. При излагане на слънце меланоцитите в долния слой на епидермиса произвеждат меланин, който чрез разклоненията на клетките дендрити стига до по-горния слой на кожата. Меланинът абсорбира слънчевата светлина и възпира проникването на УВ радиацията навътре в кожата. Когато кожата не е изложена на слънцегреене, меланинът се оттегля от горния й слой.

Този механизъм може да оставя всеки път малка следа, а с времето като се натрупат повече такива следи, се образува петно. Подобно на това да пишеш с молив и да триеш много пъти на едно и също място – на хартията остава следа.

С времето механизмът става все по-малко ефективен и меланинът започва да се акумулира неравномерно. За съжаление ефектът е с натрупване, тоест следите, които останат от тийнейджърска възраст, дават своето отражение по-късно върху кожата.


Както споменах, меланинът е като задължителен слънцезащитен крем, защото може да абсорбира светлината от всички дължини на вълните. Различават се два вида меланин - феомеланин и еумеланин.

Еумеланинът е луксозният пигмент и пази много добре от УВ лъчите, а феомеланинът, от своя страна, е по-слаб и върши работата си криво-ляво. При светлите и червенокосите хора преобладава феомеланинът и затова тези хора са по-чувствителни към слънцето. В северните области като скандинавските райони, като цяло слънцето грее по-малко и това голямо количество феомеланин е голямо преимущество по отношение на оцеляване. Питате се защо? Отговорът е , че кожи с повече феомеланин пропускат повече УВ лъчи, които и без това са рядко срещани в тези географски ширини и само по този начин може да се гарантира набавяне на витамин Д. В южните географски райони обаче това се превръща във вреда. Светлокожите хора не са защитени от интензивното УВ лъчение и без добра слънцезащита се появява рискът от развитието на рак на кожата и от преждевременно стареене, тоест образуване на бръчки.


Тъмната кожа освен това предпазва ефективно и от УВ -индуцираното разграждане на фолиева киселина при силното облъчване на екватора. А без наличието на достатъчно количество фолиева киселина броят на сперматозоидите намалява и се увеличава рискът от малформации на плода.

И нещо много интересно! - Меланинът предпазва и от инфрачервено лъчение. С най-прости думи това е топлината на слънчевата светлина. Така слънчевата топлина загрява организма на тъмнокожите хора по-бавно, отколкото този на светлокожите. Затова хората с по-светъл цвят на кожата издържат по-малко на жега. Много от тях интуитивно избягват дългото излагането на слънце и дори е характерно прилошаване през горещите летни месеци.


Кои фактори отключват този процес?


1. Най-очевидният причинител е излагането на слънце, тоест на УВ лъчение – това може да стане по два начина – под слънчевите лъчи и чрез солариума.

Темата за солариума не е много често дикутирана. Той е едно от съвременните решения за постигане на тен. Но дали това е вариант за поддържане на красив тен?

- Биохимията се променя, тогава, когато тялото е под физиологичен стрес. когато тялото ни е изложено на активно слънцестоене, тялото ни е обучено да минава в SOS режим, тоест включват се защитните механизми на тялото ни. Когато сме в защитен режим, много от клетките в нашето тяло спират да изпълняват функциите, които нормално им е дадено да изпълняват и реагират като във временно "бедствие". В тази непрекъсната защита клетките ни не функционират нормално и това води до изтощение на организма. По това време кожата ни задейства реакции, които са в основата на питментациите и фотостареенето на кожата.

Но как солариумът вреди? Нали уж седим само 5 минути!

- УВ лъчението е енергия, която преминава през тялото ни. Съвременните солариуми предлагат енергия, която се равнява на 25 слънца. Това, което кожата ни прави е даде веднага знак към мозъка - сърбеж, щипане, парене, изпотяване.

Когато сме на директно слънце всички тези симптоми се появяват съвсем нормално, но съвременните солариуми са оборудвани със система, която охлажда. Тази система прави така, че да наруши функцията на сетивните ни клетки, тоест ние губим сетивност и не разбираме ,че се подлагаме на огромна доза УВ лъчение, тоест не изпитваме дискомфорт.

Когато сме под естественото слънце по-високата интензивност на УВ лъчи е на бета лъчението. То предизвиква усещане на сетивността и ни дава сигнал да престанем с излагането на слънце. Бета лъчите работят на повъхността на кожата и предизвикват образуването на тена! При солариума по-голямата доза е алфа лъчението. А то се натрупва в нашия организъм и кожата, с течение на време се акумулира. Алфа лъчите не преминават като въздействие в края на лятото. Всички знаем как естествено придобитият тен под слънцето започва леко да избелява в края на лятото и началото на зимата вече нямаме спомен от него. Докато натрупването на алфа лъчите в течение на времето води до доста лоши последствия! Така лошите ефекти от солариума се появяват 10, понякога 15 години по-късно след прекаляването с вредното алфа лъчение, под формата на злокачествени образувания, фотостареене, тежки пигментации, последствия от фотостареене и други.

...Още един интересен факт...

Реакцията на оцветяване на кожата - тенът, се получава 24 до 48 часа след излагане на слънце. Ето защо, ефектът , който очакваме да видим веднага след солариума - почерняване, получаване на бърз тен, често пъти не задоволява хората и се случва ден след ден да се посещава отново и отново солариумът и то с увеличено времетраене. Резултатът е , че кожата дори все още не си е изградила от предходния ден защита, с което се получава наслагване на доза, която не е здравословна. Оттук настъпват дегенеративни промени в кожата и получаване на пигментации!


Важно! Когато кожата е светла, няма как да изискваме от нея да направи тъмен тен! Светлите кожи, при които меланина не преминава в тъмнокафяв, а по-скоро става розов, червен, то солариумът категорично не е Вашето място!



2. Старческите петна, например, които аз наричам слънчеви петна, защото те не са нищо друго, а резултат от дългогодишното излагане на слънце и някое и друго слънчево изгаряне, са протестна реакация на кожата и показват, че лимитът н

а УВ поносимост вече отдавна е достигнат.

Също и хормоналният дисбаланс, например при бременност, може да го отключи. По време на бременност или при употреба на противозачат средства, хормонална спирала също, у някои жени през лятото се появяват големи петна по лицето. Това се дължи на факта, че меланоцитите са хормонално чувствителни. Повишаването на женските хормони в комбинация със слънчевата светлина е причината за оцветяването, наречено мелазма. В този случай помага единствено много добрата всекидневна слънчезащита, спирането на контрацептивите, а при бременност – търпение да се изчака раждането на бебето.

3. Липсата на слънцезащитен фактор 50+ във всекидневната грижа за кожата на лицето или използването

на такъв с лошо качесво и нисък фактор на защита. Цялата статия за избирането на слънцезащитен продукт можете да видите в следващата статия от поредицата "за Кожата и лятото: Намаляване на тъмните петна".







4. Фактор, малко известен, е че синтезът на меланин, респективно появата на пигментни петна, е свързан с чернодробна дисфункция.... Тук вече на преден план е правилното диагностициране на състоянието, защото в някои случаи при лечение на пигментации се налага то да бъде отвътре навън – затова наричам подходът ми при лечение на проблемни кожи - холистичен, тоест намирам първопричината за даден проблем и съставям програма!

Голям помощник ми е биорезонансната диагностика и терапия. Биopeзoнaнcнaтa диaгнocтиĸa e цeнeн инcтpyмeнт, ĸoйтo ни пoзвoлявa дa видим измeнeниятa в opгaнизмa ни нa мнoгo paнeн cтaдий. Каква информация дава тестването с уреда може да прочетете тук !


КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИМ ИЛИ ДА НАМАЛИМ ТЪМНИТЕ ПЕТНА?Искате ли да узнаете как да постигнем здравословен загар по време на морската си ваканция, чрез правилно хранене, суплементиране, тоест прием на хранителни добавки и подходяща козметика?

Всичко това и още интересна информация очаквайте във втората част на статията...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Отказ от отговорност: Информация, споделена в статиите, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения, използвани са материали от външен източник – сайт, книга или други, които са упоменати. Всички материали публикувани в сайта skinbeauty-salon.com имат информативен характер. Информацията публикувана на този сайт не е предназначена да замести професионален медицински преглед и лечение.


Платформата skinbeauty-salon.com няма за цел да дава медицински съвети и да поставя диагнози, като материалите поместени в нея не бива да се тълкуват и използват като такива! Ако имате здравословен проблем, както и преди да започнете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар.

Авторът на сайта не носи отговорност за разбирането и прилагането на информацията от трети лица.

Собственикът на сайта не носи отговорност за причинени психически или физически вреди при използване на предоставената информация без тя да е предварително съгласувана с квалифицирано медицинско лице.

Използването на материалите от сайта без изрично разрешение на автора е забранено.




Източници: д-р Яел Адлер, публикации

110 views0 comments
bottom of page