top of page
Search

Кожата и лятото: Намаляване на тъмните петна - втора част


КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИМ ИЛИ ДА НАМАЛИМ ТЪМНИТЕ ПЕТНА? Искате ли да узнаете как да подготвите кожата си за морската ваканция и да постигнем здравословен загар, чрез правилно хранене и прием на хранителни добавки?



Нека първо изясним какво всъщност е здрав тен? Кой цвят на кожата е нормален и кой крие своите опасности?

- Питали ли сте се някога защо цвета на кожата е различен при всеки отделен индивид? Кое я прави кафява, червена, жълта, бяла или розова? Защо различните типове кожа хващат тен по-бързо и защо някои изгарят още на първия час под слънчевите лъчи? И какво се крие зад бенките и кафявите петна по кожата?

От една страна, отговорът на този въпрос, се крие в горния слой на кожата ни - епидермисът, а от друга страна, цветът на кожата е повлиян от фактори като кръвообращението, което се случва в дермата.

Краткотрайното изчервяване от срам или пък при висока температура или спорт, както и постоянно зачервените зони от нашето лице са резултат от множество малки кръвоносни съдчета в кожата, които са трайно разширени.

Бледото лице, от своя страна, може да се дължи на намалено оросяване или на недостатъчен синтез на хемоглобин (червен пигмент) в кръвта.

Но кожата ни разполага с още няколко разцветки, които могат да бъдат сигнал за проблем в организма ни. Посинялата кожа разказва за студ, при който се стига до влошаване на кръвооросяването в кожата. Също така може да сигнализира за липсата на кислород в кръвта, например при тежко заболяване на белите дробове или при тромбоза, когато бедната на кислород кръв се затлачва и не може да бъде транспортирана достатъчно бързо обратно към сърцето. Така вените ни съвсем естествено изглеждат сини, тъй като те отвеждат бедна на кислород кръв за преработване в белия дроб през сърцето. Ако това синьо оцветяване на кожата е болестно, тогава говорим за цианоза. А ако кожата стане черна, то това означава, че има стара кръв, която се е насъбрала или в най-лошия случай това е умряла тъкан - некроза.

Жълтият цвят на кожата, освен когато не е генетично обусловен, говори за жълтеница - заболяване на черния дроб - жълтият жлъчен пигмент не се разгражда достатъчно добре от черния дроб и се натрупва по телесните тъкани, дори и в очите.

Оранжевият оттенък на кожата - “морковеният” тен пък е “здрав” цвят. Той се появява,

когато се пие голямо количество морковен сок, тъй като морковите съдържат естествения пигмент бета каротин. Всекидневната нужда от него е от 2 до 4 мг. Който в продължение на три седмици приема по 30 мг дневно, ще се сдобие с леко оранжев цвят на кожата. Това се равнява на половин килограм моркови, приети под формата на прясно изцеден сок всеки ден или пък ако си ги хапваме сурови! Лекото оцветяване на кожата подобрява защитната функция на кожата срещу слънчевите лъчи. Ако страдате от слънчева алергия, може терапевтично да й противодействате като приемате бета каротин преди предстоящата ви почивка на море! А ако обичате да привличате погледите на плажа, то неминуемо ще го постигнете по този начин, тъй като с този цвят на кожата имате доста големи шансове: на участници в проучване показали снимки на различни лица и те трябвало да посочат кой цвят на кожата ги привлича най-много. Познайте! Леко оранжевите каротинови лица се харесали повече от тези със силен слънчев загар.

Такъв морковен тен дори ни позволява да стоим двойно повече време на слънце от здравословно определеното, което се смята за 20 минути.

А ето и друг прекрасен ефект върху организма: бета каротинът е най-важният предшественик (прекурсор) на витамин А. Затова го наричат и провитамин А. Витамин А е много полезен за очите и зрението, неговият недостиг поражда развитието на кокоша слепота. Кожата и лигавиците ни също се нуждаят от него, защото той стимулира клетъчния растеж, предпазва от увреждания и подобрява защитната функция на кожата.

Важно е да се обърне внимание на бета каротена и неговата роля в предпазването от рак. Неговото превантивно действие се базира на способността да превръща канцерогенните продукти в безопасни съставки. Той предпазва и от атеросклероза и американскки учени са доказали, че при редовен прием на бета каротен, броят на страдащите от сърдечно-съдови

заболявания или рак, бил двойно по-малък, съпоставено с тези, които не приемат бета каротен. Наблюдения показват, че японците и норвежците, които консумират храна, много богата на бета каротен, изключително рядко боледуват от рак на белите дробове, ларинкса, фаринкса и устната кухина, дебелото черво, простатата, матката и гърдите.

Дефицитът на вит. А може да доведе и до образуването на камъни в жлъчката и бъбреците, поради това, че епителните клетки се излющват и могат да послужат като ядро, около което се утаяват минерални соли. По медицински препоръки, ще получите достатъчно количество от този витамин, ако изяждате по един-два моркова дневно. Препоръчително е да добавите към тях и чаена лъжичка растителна мазнина, като например зехтин или ленено масло, тъй като витамин А е мастноразтворим и за да се усвои от организма ни е нужно да бъде приет с качествен източник на мазнини!

Освен в морковите бета каротинът се среща и в други зеленчуци - спанак, къдраво зеле, чушки, сладки картофи, червено цвекло, ябълки ,кайсии, манго и други.


Сега някои от вас сигурно си мислят „Да, ноо в зеленчуците , които консумираме често са замърсени с вещества, които са вредни за организма, поради което те не са идеалният

източник на витамини.“

- Да, така е! В морковите, освен, че както стана ясно са висококачествен биотехнологичен продукт, често пъти обаче има повече кадмий и нитрати, особено ако не са домашни. Затова моят избор е приемът на чист бета каротен под формата на хранителна добавка, като в този случай не трябва да се плашим от предозиране, тъй като черният ни дроб трансформира във витамин А само необходимото количество бета каротен.


Приемайки по 1 гелкапсула дневно Beta Carotene, си гарантирате нужната доза за деня.



Друга прекрасна формула за красота с повече колаген и допълнително хиалуронова киселина ще намерите в това прекрасно шишенце, наречено Beauty Formula , която

осигурява всички необходими хранителни вещества – комбинация от витамини, минерали, аминокиселини, колаген, хиалуронова киселина и полезни билки, чийто активни съставки са подходящи за запазване здравето на кожата, косата и ноктите. В допълнение съставът на продукта включва и аминокиселини като L- цистеин и L-метионин. Много важно място заемат цинкът, който освен, че повишава имунитета, помага и за поддържането на здрава структура на кожата и за усвояването на бета каротена, като регулира циркулацията на витамин А в клетките. Медта благоприятства цвета на кожата и косата, докато йодът е микроелемент, полезен за косата и ноктите. Продуктът съдържа и сравнително голямо количество екстракт от хвощ, който оказва ефект върху еластичността на кожата, здравината на ноктите и косата. Освен това екстрактът от хвощ допълнително стимулира производството на колаген в кожата.

Формулата е богата още на добре познатите вит. А, С, В1 и В6, които защитават клетките от оксидативния стрес и служат за запазване на цялостния ви здрав вид.

Като специалист препоръчвам комбинацията от двете добавки на всяка дама, желаеща да има чиста кожа, с по-малко несъвършенства, здрав вид и прекрасен здравословен тен. Продължителната им употреба гарантирано подобрява структурата на кожата, оттам и нейната еластичност, бори се с акнето, поддържа блестящия вид й вид и подпомага борбата с пигментациите!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Отказ от отговорност: Информация, споделена в статиите, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения, използвани са материали от външен източник – сайт, книга или други, които са упоменати. Всички материали публикувани в сайта skinbeauty-salon.com имат информативен характер. Информацията публикувана на този сайт не е предназначена да замести професионален медицински преглед и лечение.

Платформата skinbeauty-salon.com няма за цел да дава медицински съвети и да поставя диагнози, като материалите поместени в нея не бива да се тълкуват и използват като такива! Ако имате здравословен проблем, както и преди да започнете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар.

Авторът на сайта не носи отговорност за разбирането и прилагането на информацията от трети лица.

Собственикът на сайта не носи отговорност за причинени психически или физически вреди при използване на предоставената информация без тя да е предварително съгласувана с квалифицирано медицинско лице.

Използването на материалите от сайта без изрично разрешение на автора е забранено.




Източници: д-р Яел Адлер, публикации

https://www.calivita.bg/

83 views0 comments
bottom of page