top of page
Search

Какво е "ЗОНОВО" хранене? Плюсове и недостатъци

Updated: Jun 6, 2020

...В мрежата има много информация за разнообразни хранителни режими, много калкулатори за дневен калориен прием, много мнения на различни специалисти... Истината е, че ако сте решили да се храните балансирано не трябва самонадеяно да си харесате хранителен режим в интернет и да започвате да го спазвате, нито пък да се доверите на приятелките си да спазвате техните режими, само защото те вече са с няколко килца по-малко... Тук е много важно да забележите, че наблягам на думата „техните“, защото това са си техните режими за тяхната индивидуалност, не за вашата... Много хора се чудят защо не отслабват, след като вече няколко седмици са на „прочут“ режим по еди-коя си книга или на съседката Мимето, която пък го видяла от еди-кой си сайт... Приятели, това е грешката, която допускат много хора...! Вие сте индивидуалност и имате нужда от индивидуален режим, в зависимост от заболяванията ви, ако имате такива, от физиологията ви, от емоционалното ви състояние и още куп други фактори...

Освен това, на много места в мрежата информацията е представена по доста грешен начин. Давам пример с препоръките за прием на повече протеини и изключително малко въглехидрати, да не говорим, че мазнините съвсем ги изключват... и следват едни сложно изчислени дневни порции калории, които ви е трудно да изчислите... и повечето хора се отказват до тук! ЗОНАТА е създадена да предотврати точно тези проблеми... Как? -Разберете в следващите редове...


С какво ще ни помогне ЗОНАТА?


Основоположник на „ЗОНОВОТО“ хранене е д-р Бари Сиърс, който създава хранителната мерна единица „блок“. Целта е да се улесни хранителния режим, за да не се следи всеки един грам протеин, въглехидрат и мазнини в даден продукт. Благодарение на тези хранителни блокове, пресмятането при готвене е значително улеснено, като всеки изяден блок протеин се балансира с блок въдглехидрати и блок мазнини. Имайки предвид забързания начин на живот на хората в днешно време този метод се явява оазис в пустиня за желаещите да се хранят балансирано, без да отделят голяма част от времето си в смятане на калории! Вече няма пресмятане на ум на калории във всеки един продукт, сравняването му с препоръчаните в режима, мерене отново и отново и после пак пресмятане... и накрая... пак нищо не е както трябва... и се отказваме!

Тук хранителните блокове са разделени на три категории – Протеинов блок, който съдържа 7 гр протеин, Въглехидратен блок, който съдържа 9 гр въглехидрати и Мазнинен блок, съдържащ 1,5 гр мазнини, като се съобразяваме с препоръчаните ни толерирани и нетолерирани храни за нашата индивидуалност. При всяко хранене се спазва съотношението 1:1:1 от трите групи и по този начин в чинията ви попадат 30% протеини, 40% въглехидрати и 30% мазнини. Д-р Бари Сиърс е направил таблица с хранителните блокове с най-често употребяваните продукти, като някои от тях ги има и в сурово, и в готово състояние, което още повече улеснява приготвянето на храната. От нас само се иска да знаем колко блока ни трябват за деня и да си изберем продукти от таблица. Е... ще мине една седмица, докато запомним 1 блок Протеин, Въглехидрат и Мазнина колко грама от продуктите представляват, но повярвайте... за броени дни вече ще сте в Зоната. Просто няма как в началото да се разминем с кухненското кантарче, но това ще бъде за сметка на цифрите на голямото „кантарче“ след това ;) След петия ден вече ще мерите без да знаете, че го правите, а до две-три седмици ще знаете „на око“ от кой продукт колко ви трябва! Дори, когато започнах да я спазвам, ми беше забавно да си комбинирам блоковете протеин, въглехидрат и мазнини, заради товара, който ми падна от плещите с досадното смятане на калориите в предишните режими, които съм спазвала.


Зоната, хормоните в тялото и хормоналният баланс


Задържайки се в Зоната само седмица се случва „чудо“ с хормоните ни. Те буквално се пренастройват и тялото ни започва да се самовъзстановява. Защо се получава така? Ами, защото Зоновото хранене е балансиран прием на всички макронутриенти – белтъчини, въглехидрати и мазнини /виж повече са ни нужни тук/. По този начин, приемайки всичко необходимо за организма ни, на всяко основно хранене, ние възстановяваме равновесието между инсулина и глюкагона, което е от изключителна важност за оцеляването ни и пълноценното ни съществуване. От този баланс зависи координираната дейност на мозъка и вътрешните ни органи. Отделянето на инсулин се предизвиква от въглехидратите, а на глюкагон – от протеините. С други думи, правилното съотношение на хранителните елементи е ключово за нашето здраве, премахване на доста от хроничните заболявания и профилактика срещу бъдещи такива.

Правилното хранене е изначално свързано с хормоналния баланс. Всички процеси в човешкия организъм се регулират от хормони. Дисбалансът им може сериозно да влоши качеството ни на живот и да доведе до болестно или предболестно състояние.

Повечето диети, които целят само горене на калории, не отчитат факта, че чрез храната влияем върху хормоните, следователно тя може да ни излекува, да подобри физическото ни състояние, да повлияе върху действията ни или да ни разболее. Диетите с високо съдържание на протеини или въглехидрати, както и нискомаслените диети, също не отчитат влиянието на храната върху хормоналното равновесие и носят своите рискове за здравето. Те целят само едно – отслабване.

Всяка високовъглехидратна диета покачва нивото на глюкоза в кръвта, и съответно на инсулин, което води не до топене, а до натрупване на мазнини.

Високопротеиновите диети наистина предизвикват отслабване, но на каква цена? Високият прием на протеин ще затрудни работата на черния ви дроб и бъбреците, има и научни изследвания, които твърдят, че води и до остеопороза, поради повишено отделяне на калций чрез урината. Общо взето при протеиновите диети отслабването се дължи предимно на изхвърлянето на вода.

Що се отнася до мазнините е важно да запомним следното: мазнините, които трупаме не са вследствие от мазнините, които ядем. И още нещо – консумирайки мазнини, ние се отърваваме от излишните мазнини. Тук е мястото да споменем и огромната роля на айказаноидите – суперхормони, които контролират всички хормонални системи и жизненоважни функции. Открити през 1936 г., те са познати като най-могъщия биологичен агент., единственият доставчик на мастни киселини, които произвеждат айказаноиди, са мазнините.


Нека видим и кои са недостатъците...


До тук добре с положителните страни на Зоната. Сега нека изясним и кои са отрицателните страни, които като премахнем и добавим някои други прости правила се получава супер балансиран метод на хранене!

Като за начало мисля, че ако имаме 10 блока за целия ден, то разпределянето им в основните хранения е напълно достатъчно, без да обременяваме и междинните си закуски със зоново хранене. За да не бъда голословна веднага ще се обоснова. Междинните закуски за повечето хора представляват хапване на някакъв вид плод. А плодовете е изключително вредно да се смесват с друг вид храна, още по-малко да се хапват след някое от основните хранения. Плодовете, приети с друга храна, предизвикват ферментация и от собствен опит казвам, че последствията са лоши! Затова, като консумирате плодове, то по-добре не смесвайте сладките с киселите и ги хапвайте за следобедна закуска, отделно от основните хранения. Цитрусите също не се смесват, хапват се самостоятелно! Сладките неща също не се смесват с основните хранения и е най-добре да се консумират след тренировка... две-три блокчета шоколад след тренировката ви са чудесен избор и тялото ви няма да ги усети /освен в случаите, когато здравословното ви състояние не позволява сладко!!!/ Тук голяма грешка се явяват препоръките на повечето специалисти по зоново хранене, които прибавят по един плод при повечето рецепти, когато не достига блок въглехидрат.

Сиърс включва повечето зърнени храни, включително и елдата, към графата с „лошите“??! От нутриционистична гледна точка това е недопустимо. Особено след като знаем колко полезна е елдата и поради спецификите си би трябвало да присъства в менюто на всеки един човек, хранещ се балансирано. Елдата е богата на аминокиселини, а липсата на глутен я превръща в подходяща храна за балансиран диетичен режим. Някои бобови храни и зеленчуци също са наречени „лоши“, но в подходящо количество и съчетание с друга храна биха могли да допринесат само положително за биохимията на организма ви.

Обезмаслените варианти на млечни храни също не са подходящи, затова препоръчвам употребата на млечни продукти с нормална до относително ниска масленост, защото твърде нискомаслените и особено обезмаслените са пълна синтетика, произвеждайки ги от сухо мляко.

Относно наблюденията ми и използвайки в работата си Вега тест, направих за себе си леки корекции по таблицата, като прибавих някои от неговите „лоши“ храни към „добрите“ , както и нови продукти, които все по-често се използват в здравословното хранене! Все пак в действителност, след Вега тест изследване, се получава, че за даден човек определена от Сиърс „лоша“ храна се толерира доста добре от организма. Затова не мисля, че трябва да разделяме храните на лоши и добри... Всеки един човек е сложно устроен и съвкупността от факторите покрай личността му изграждат най-правилния хранителен режим!

И като за финал, да не забравяме, че преди да започнем какъвто и да е режим е препоръчително организмът да се пречисти от шлаки и токсини, за да могат вече „пречистените“ клетки да усвояват с по-голям капацитет вече балансираната форма на макронутриентите, които им доставяте. По този начин резултатите ще дойдат значително по-бързо при вас, а прибавяйки и физическа активност няма да се усетите колко бързо ще се сдобиете с нова енергия и ще влезете във форма...!


Не губете време...Здравето започва от днес!


 

Източници: https://www.zonediet.com/

 

Отказ от отговорност: Информация, споделена в статиите, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения, използвани са материали от външен източник – сайт, книга или други, които са упоменати. Всички материали публикувани в сайта nutrissy-life.com имат информативен характер. Информацията публикувана на този сайт не е предназначена да замести професионален медицински преглед и лечение.

Платформата nutrissy-life.com няма за цел да дава медицински съвети и да поставя диагнози, като материалите поместени в нея не бива да се тълкуват и използват като такива! Ако имате здравословен проблем, както и преди да започнете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар.

Авторът на сайта не носи отговорност за разбирането и прилагането на информацията от трети лица.

Собственикът на сайта не носи отговорност за причинени психически или физически вреди при използване на предоставената информация без тя да е предварително съгласувана с квалифицирано медицинско лице.

Използването на материалите от сайта без изрично разрешение на автора е забранено.

796 views0 comments

Comentarios


bottom of page