top of page
Search

Яжте така, че да сте щастливи!

Един от начините да сме по-щастливи, е да се храним по начин, който повишава нивата ни на допамин, известен като „хормон на щастието“ и окситоцин, наричан „хормон на любовта“, „социален хормон“, „хормон на нежността“ или „хормон на щастието“. Със сигурност и двата хормона имат мощен ефект върху взаимоотношенията ни с другите и скорошни изследвания показват, че липсата на хормон окситоцин е свързана с редица хронични здравословни проблеми. От друга страна, скорошни изследвания сочат, че недостигът на допамин може да ви накара да ядете прекалено много и да се чувствате апатични, уморени, летаргични, расеяни, тревожни и депресирани.Нека поговорим първо за ДОПАМИНА...

Допаминът не се секретира само заради вкусни храни – неговото производство може да бъде стимулирано от всичко приятно като радостна музика,нежно докосване, масаж.

Едно американско проучване сочи, че хората със затлъстяване имат по-малко рецептори за домапин, така че, ядат повече, за да стимулират тези вериги на удоволствие.

Друг факт е, че някои хора са по-предразположени към по-ниски нива на допамин, било заради биологични, било заради психологически фактори.


ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ... БАКТЕРИИТЕ

Последните научни изследвания сочат, че бактериите, които живеят в стомашно-чревния тракт, също участват в производството на допамин. Мрежата от нервони там е идентична по структура с тази в мозъка. И двете произвеждат подобни невротрансмитери и хормони. Ето защо яденето на пробиотични храни (като кефир, кисело мляко, кисело зеле и богати на фибри зеленчуци) способства за поддържането на здравословен баланс на бактерии в храносмилатения тракт и така има достатъчно от тези, които са необходими за повишаване на нивата на допамин.КОИ ХРАНИ НИ НОСЯТ РАДОСТ

За да произвежда организмът ни достатъчно допамин, трябва да ядем храни, които съдържат аминокиселините тирозин и фенилаланин (който се превръща в тирозин). Те се съдържат в храните, богати на протеини – като месото и рибата. Някои от най-добрите източници на тирозин са: сьомга, скумрия, пуйка, пилешко, говеждо, свинско, сушени морски водорасли, фъстъчено брашно, соя и банани.

Пуешкото и пилешкото месо съдържат и триптофан, който е необходим, за да се секретира серотонин.


Различните сирена имат различни количества тирозин. Пармезанът има най-висока концентрация от него, следван от грюер и романо. Плодовете, съдържащи тирозин са: ябълки, банани, боровинки, грозде, портокали, папая, ягоди, сушени сливи и диня. В ябълките, бананите и горските плодове има и кверцетин – антиоксидант, който помага да се предостави загубата на допамин.

Месото, рибата, яйцата, боба, ядките и натуралният шоколад са добри източници на фенилаланин.

Много зеленчуци също помагат за производството на допамин. Растителните храни са с високо съдържание на антиоксиданти, които инхибират действието на ензима моноаминооксидаза, който разгражда чувствителните серотонин и допамин. Яденето на плодове и зеленчуци помага за регулиране на активността на моноаминооксидазата.

Ядките и семената също съдържат хранителни вещества, които са полезни за здравословното производство на допамин. Бразилските орехи например са богати на селен, бадемите, орехите и лешниците съдържат много тирозин, а в семената има витамин В6, фолат и цинк.Що се отнася до ОКСИТОЦИНА...

Окситоцинът, известен още като хормонът на любовта, има важно значение за настроението ни и психологическото ни състояние – той активира чувството на нежност, емоционална привързаност и спомага за укрепване на емоционалните връзки. Наличието на високи нива на окситоцин позволява да бъдат потиснати тези области в мозъка, които отговарят за умората и страха. По този начин снижавайки чувството на тревожност и безпокойство, хормонът регулира човешкото поведение, позволявайки ни да се адаптираме по-лесно в социума и да се почувстваме приети. Важно е да се посочи също съществената роля, която играе окситоцинът за изграждането на дълбока връзка между родителите и децата, както и между интимните партньори. При всеки човек окситоцинът се произвежда в моменти на приятни емоции, вълнения или възхищение.

Най-важният продукт, който стимулира естественото производство на окситоцин, са фурмите, сокът от нар и цвекло.Списък на храните на щаститето

1. Прясно мляко, сирене и кисело мляко;

2. Непреработени меса – като говеждо, пилешко и пуешко;

3. Диво уловени риби – като сьомга и скумрия, миди;

4. Яйца;

5. Фасул, леща и други варива;

6. Зеленчуци, особено зеленолистните;

7. Банани;

8. Сок от нар;

9. Сок от цвекло;

10. Фурми;

11. Ядки – като бадеми и орехи;

12. Смена;

13. Натурален шоколад ( с 80% или повече какао);

14. Нахут.

Отказ от отговорност: Информация, споделена в статиите, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения, използвани са материали от външен източник – сайт, книга или други, които са упоменати. Всички материали публикувани в сайта nutrissy-life.com имат информативен характер. Информацията публикувана на този сайт не е предназначена да замести професионален медицински преглед и лечение.

Платформата nutrissy-life.com няма за цел да дава медицински съвети и да поставя диагнози, като материалите поместени в нея не бива да се тълкуват и използват като такива! Ако имате здравословен проблем, както и преди да започнете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар.

Авторът на сайта не носи отговорност за разбирането и прилагането на информацията от трети лица.

Собственикът на сайта не носи отговорност за причинени психически или физически вреди при използване на предоставената информация без тя да е предварително съгласувана с квалифицирано медицинско лице.

Използването на материалите от сайта без изрично разрешение на автора е забранено.


Източници: https://thethirty.whowhatwear.com/

43 views0 comments

Comments


bottom of page