top of page
Search

Що е то нутрициология?

Updated: Jun 6, 2020


Привет, приятели...

Тъй като оттук нататък все ще споменавам думата "нутри" и базирайки практиката си и статиите въз основа на нутриционистичната наука, реших, че е най-уместно първата статия в блога да разкрие на кратко същността на тази уникална наука...Преди всичко искам да изясня понятията диетология и диететика, които доста често се ползват като синоними на нутрициологията. Най-популярната употреба на думата диета в масовото съзнание на българина е свързана с „отслабване”, което в най-общия случай означава ограничаване на количеството приемани калории в дневното меню с цел дефицит на килограми. В този смисъл думата диетология често плаши хората, тъй като се свързва с гладуване или поне спазване на ниско-калоричен хранителен режим, ограничаване вида и количеството на приеманите храни.


Каква е истината?

Всъщност диетологията е наука за балансираното здравословно хранене и в нейния обсег попадат всички хранителни режими, които имат отношение към храненето на хора, желаещи да подобрят общото си физическо състояние или казано по-простичко диетологията ни учи как да се храним възможно най-здравословно, било то с цел отслабване или здравословен начин на живот. Целта на здравословното хранене е оптимално задоволяване нуждите на организма от енергия и хранителни вещества, което да позволи поддържането на добро здраве, жизненост и дълголетие. По тази причина диетологията, която е наука за храненето на здравия човек, се явява един от важните раздели на нутрициологията.


И по-точно...


Нутрициологията е комплексната наука за храненето и храните. Не бива да я бъркате с диетологията, защото да се храним нутри и балансирано е всичко друго, но не и диета. Тя е интер-дисциплинарна наука, в която се конвергират следните научни дисциплини – физиология, биохимия, биоенергетика, генетика, геронтология, психология, микробиология и др.

Науката за храненето изучава процесите, при които живите организми приемат и използват храната за поддържане на живота, растежа, репродукцията, функционирането на тъканите, органите и продукцията на енергия.

Храненето е съвкупност от биологични процеси, при които организмът приема определени вещества от околната среда, за да поддържа специалните си енергийни и веществени потребности. Храните са природни продукти и заедно с кислорода и водата реализират непрекъснатата връзка на човека с жизнената му среда.

Нутрициологията е наука, която ни запознава в дълбочина с микроелементите, витамините, аминокиселините, пробиотиците, ензимите и други нутриенти. Тя ни учи да разпознаваме дефицитите в организма и как да ги балансираме чрез храна, определени добавки или тинктури. Това е мащабна наука която ни позволява да видим ясно проблема и как да се справим успешно с него.

Храната включва основни хранителни вещества /нутриенти/, които са разделени в 5 групи:

- Белтъци /протеини/;

- Мазнини;

- Въглехидрати;

- Витамини;

- Минерали.

Белтъчините, мазнините и въглехидратите се наричат макронутриенти и внасят енергия в организма. Витамините и минералите са микронутриенти. Те помагат за съхранението на енергията от макронутриентите. Чрез тях се внася материал за изграждане на клетките, тъкани и органи; енергия за основната обмяна и за различни дейности; вещества за регулиране на различни организмови функции.

Не съществува стандартен вариант на тази наука за всеки. Най-малко, мисълта на всеки е различна, когато ядем едно и също нещо. Пример за това са образуването на различните храносмилателни ензими по време на хранене. Храненето повлиява хомеостазата. Съчетанието между определен генотип, хранене и начинът на живот има отношение към профилактиката и развитието на почето от съврменните хронични заболявания – рак на гърдата и дебелото черво, шизофрения, диабет, сърдечно-съдови заболявания, хронични белодробни болести и други.

Съвременните проучвания показват, че тези болести се програмират пренатално по време на вътреутробното развитие на организма, поради небалансирано и недостатъчно хранене на бременната жена, което повлиява генома на детето още при фетуса. Всяка майка трябва да знае коя храна се толерира и приема от нейния организъм най- добре и най-вече не вреди на бебето. Това играе важна роля в програмирането на бъдещото здраве на детето. Неправилните диети и хранене могат да намалят кърмата или да повлияят неблагоприятно на бебето.

Тези твърдения говорят колко важна хранителната терапия за пълноценен живот и предпазване от болести.

Хранителната терапия се появява като най-новата превенция срещу множество заболявания и начина ни на живот. Лошата диета може да има сериозно въздействие върху здравето и да ни лиши от свобода. Отрицателните влияния като стрес, нараняване, емоционални разстройства и тревоги могат да имат пряко въздействие върху здравето през целия ни живот. Добрата новина е, че тялото може да се излекува, ако му дадем това, което е необходимо, за да изпълни своята работа. Храненето с определени храни естествено може да увеличи нивата на кислорода в организма, да премахне много от източниците на токсини, да подобри храносмилането и да предотврати, излекува или намали тежестта на различни заболявания. Храненето е избор за по - добър живот.Тук на помощ идват обучените специалисти по нутрициология – холистичните нутрициолози. Думата нутрициолог произлиза от nutrition, което в превод от английски означава пълноценно хранене. Коренът на думата холистика пък означава цялостен. Оттам идва и наименованието на тази професия, която разглежда човека като едно цяло - синтез между физическа активност, начин на хранене и духовно равновесие. Нутрициологията има за цел да подобри общото здравословно състояние на организма, изчиствайки го от токсините и въвеждайки балансирано хранене като модел на поведение в ежедневието му. Освен грижата за тялото, нутрициологът поема грижата и за начина на мислене на своя клиент с методи от психологията и древни йога практики. Крайната цел е човек да се научи да обича грижата за себе си, тялото и ума си. Специалистите по нутрициология не отхвърлят западната медицината и при нужда се работи в екип с лекари, хомеопати, психолози и кинезитерапевти за по-бързото и ефективно възстановяване на клиенти с по-тежки хронични заболявания.

Нутрициологът не е диетолог или лекар, а дипломиран специалист, търсещ причината за дадено заболяване. Той приема всеки един клиент като уникална биохимия и се стреми да съобрази препоръките си със спецификата на неговата индивидуалност. Съветите на нутрициолозите не се свеждат само до създаване на индивидуален хранителен режим, а до цялостни промени в начина на живот, създаване на навици за ежедневна физическа активност, промяна на отношението към стреса, почивката и цялостната грижа за тялото. Целта на тези препоръки е да имат дълготраен ефект върху здравето и да възпитат полезни навици, които човек да прилага ежедневно.

Ако искате да намалите теглото си по здравословен и приятен начин, и най-важното, да го запазите след това... ако имате за цел да се избавите от хронични заболявания... ако просто искате да подобрите цялостно здравето си, начина си на живот и себеусещането си... то имате нужда да потърсите съветите на специалист нутрициолог.

Не губете време...Здравето започва от днес! Виж услугите ни и запиши своя час още сега...

 

Източници: https://www.credoweb.bg/ ; https://nutritionsciencedegree.org/ ; лекции с автор доц. д-р Н. Ламбаджиева и д-р Р. Алексиева

 

Отказ от отговорност: Информация, споделена в статиите, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения, използвани са материали от външен източник – сайт, книга или други, които са упоменати. Всички материали публикувани в сайта nutrissy-life.com имат информативен характер. Информацията публикувана на този сайт не е предназначена да замести професионален медицински преглед и лечение.

Платформата nutrissy-life.com няма за цел да дава медицински съвети и да поставя диагнози, като материалите поместени в нея не бива да се тълкуват и използват като такива! Ако имате здравословен проблем, както и преди да започнете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар.

Авторът на сайта не носи отговорност за разбирането и прилагането на информацията от трети лица.

Собственикът на сайта не носи отговорност за причинени психически или физически вреди при използване на предоставената информация без тя да е предварително съгласувана с квалифицирано медицинско лице.

Използването на материалите от сайта без изрично разрешение на автора е забранено.

825 views1 comment

1 Comment


Мога ли да ползвам материалите?

Like
bottom of page