top of page
Search

Относно глутенът и глутеновата непоносимост


В последно време ни заливат с информация, свързана с глутена и безглутенов хранителен режим. Често обаче хората, които спазват такъв режим не са наясно какво точно е глутенът и имат ли наистина глутенова непоносимост, налагаща „модерната“ безглутенова диета. Диетите без глутен са по-чести от всякога, но глутенът не представлява риск за здравето на по-голямата част от населението. Много хора избират безглутеновата диета, за да отслабнат. А дали наистина помага за отслабването или това е просто резултат от изключването на тестените изделия от рациона? Информацията из уеб пространството е толкова противоречива, че вместо да даде нужните отговори, поставя допълнителни въпросителни, водейки до голяма неяснота относно влиянието му върху човешкия организъм. Тези и други въпроси ще намерят своя отговор в настоящата статия.


Какво всъщност представлява глутенът?


Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Намира се и в почти всички тестени изделия и зърнени закуски. Съставен е от белтъците глиадин и глутенин. Тези два белтъка изграждат около 80% от белтъчините в пшеницата. Името на този протеин идва от латинската дума за лепило – gluten.


Той изпълнява различни полезни функции в хлебните продукти - придава еластичност на тестото, позволявайки му да втаса и да задържи формата си, така че хлебните изделия да бъдат пухкави. Освен това глутенът се използва и в много хранителни продукти в качеството си на свързващо вещество и сгъстител, но и като овкусител.


Но след като глутенът е просто един протеин, защо в последно време се вдига толкова шум около него?


Нека разберем какво е въздействието на глутена върху човешкия организъм


Един от всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутена, а проявените симптоми при само една трета от засегнатите са толкова силни, че да се налага да потърсят специализирана помощ.


Симптомите при останалите засегнати, най-често се изразяват в регулярна поява на херпеси и намалени съпротивителни сили на организма, без наличие на обективна причина.


Често тази негативна реакция към протеина бива обозначавана с общото понятие "глутенова непоносимост". Но истината е друга! Имунната ни система се разделя на вродена и придобита, следователно начинът, по който организмът реагира срещу глутена, са два.

Ето защо е коректно и важно да ги различаваме. В единия случай става дума за хуморален имунен отговор и болестта цьолиакия, а в другия – за клетъчен имунен отговор и глутенова нетолерантност.


Разлика между цьолиакия и глутенова нетолерантност


Цьолиакията, наричана още глутенова ентеропатия, е хронично и генетично обусловено заболяване, при което консумацията на глутен се третира от тялото като чужд нашественик и предизвиква автоимунно разстройство. Имунната система атакува глутена, както и лигавицата на червата. Това уврежда стените на червата и може да доведе до недостиг на хранителни вещества, анемия , тежки храносмилателни проблеми и повишен риск от много заболявания.

Най-честите симптоми на цьолиакия са:

 • подуване на корема;

 • увреждане на тъканите в тънките черва;

 • диария;

 • запек;

 • главоболие;

 • умора;

 • кожни обриви;

 • депресия;

 • необяснима загуба на тегло.

При глутенова ентеропатия, освен гореспоменатите симптоми, се наблюдава и липса на запаси от желязо и витамини в организма. Тъй като от тънките черва се всмукват важни хранителни вещества, то последвалата малабсорбция и токсините в кръвта, могат да повишават риска от доста сериозни заболявания и усложнения, като: диабет тип 1, желязодефицитна анемия, остеопороза, рахит, нарушен растеж при децата, дерматит, нарушена функция на щитовидната жлеза и др.


Лекарите препоръчват на страдащите от цьолиакия да четат внимателно етикетите на храните, за да избегнат приема на глутен. Има определени суровини, които са изцяло без глутен и често това е обозначено на опаковката.


Веднъж появила се, глутеновата ентеропатия остава за цял живот, а единственото лечение е спазване на строга безглутенова диета. Учените все още изучават точния начин, по който болестта се активира, но засега знаем, че ролята на отключващ механизъм може да бъде изиграна, не само от хранителния режим, но и от повишените нива на стрес и различни вирусни инфекции. Статистиката сочи, че приблизително 30-40% от хората по света са с наследствено предразположение към автоимунната болест.


Глутеновата нетолерантност, за разлика от цьолиакията, не е автоимунно заболяване, няма генетична предопределеност и се придобива впоследствие, взависимост от начина ни живот. При нея не се наблюдава разрушаване на чревната лигавица, съответно усвояването на хранителните вещества протича нормално.


Понастоящем учените не знаят колко хора имат това състояние, но някои смятат, че то е в границите от 0,5 до 13% от населението.


Въпреки че това състояние не се характеризира с прогресивността на цьолиакията, то споделя всичките й симптоми и организмът реагира негативно на глутена, предизвиквайки остри възпаления в целия организъм.


Симптомите на глутеновата нетолерантност включват:

 • диария;

 • стомашни болки;

 • умора;

 • подуване на корема;

 • депресия;

 • екземи и кожни обриви, акне, афти в устата и херпеси;

 • нарушен зъбен емайл, лош дъх и възпалени венци.

Появата на някои от тези симптоми не означава задължително, че страдате от глутенова непоносимост, но са сериозна предпоставка да бъдат направени кръвни изследвания и ендоскопия.


Няма ясна дефиниция за чувствителност към глутена. Все пак, лекар може да постави тази диагноза, когато човек реагира отрицателно на глутен, но е изключена цьолиакия и алергии.


Едно проучване, разглеждащо 393 души със самостоятелно диагностицирана непоносимост към глутен, изследва дали те се подобряват при безглутенова диета.


Резултатите показват, че само 26 души са имали цьолиакия, докато 2 са имали алергия към пшеница. Само 27 от останалите 364 души получават диагноза глутенова нетолерантност.


Това означава, че от всички участници, които смятали, че имат непоносимост към глутен, само 55 души (14,5%) имат проблем с глутена.


Защо се препоръчва безглутенова диета на хора с щитовидни заболявания?


Проучване в журнала за Европейска ендокринология, открива, че при 43% процента от случаите на пациенти с Хашимото има активиран мукозен Т-клетъчен имунитет, който се свързва с глутен-зависимата ентеропатия или цьолиакия. Въпреки че цьолиакията е по-рядко срещана, чувствителността към глутена се наблюдава много по-често и много хора изпитват изчезване на симптомите при безглутенова диета.

Но защо глутенът се явява проблем за щитовидната жлеза?


При чувствителност към храни, в състава на които има глутен, се включват части на имунната система, които отделят IgA. IgC и IgM антитела. Антителата IgC се смятат за отговорни за образуването на антитела срещу щитовидната жлеза при Хашимото. Реакциите на организма след консуматицията на такава храна включват рефлукс, подуване на корема, газове, синдром на раздразненото черво, сърцебиене, болки в ставите, тревожност, главоболие и др. По-горе разбрахме, че цьолиакията води до изтъняване на червата и впоследствие до недостатъчно асимилиране на хранителни вещества. В случая най-лош ефект оказва дефицитът на селен, който е от особена важност за щитовидната жлеза.


Доста от диагностицираните с Хашимото се чувстват по-добре, минавайки на безглутенова диета. При някои е възможно състоянието да влезе дори в ремисия.


ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА РАЗБЕРЕМ И КОИ ХРАНИ СЪДЪРЖАТ ГЛУТЕН

Зърнени храни: пълнозърнести, пшенични трици, ечемик, ръж, лимец, камут, кускус, фаро, грис, булгур, фарина, зърна , твърда пшеница, пшеничен зародиш, напукана пшеница, мацо

Преработени зърнени продукти: крекери, зърнени закуски, хляб, грис, галета, макаронени изделия, сейтан, юфка, съдържаща пшеница, някои зеленчукови бургери, бисквитки, сладкиши

Други храни и напитки: ечемичен малц, малцов оцет, соев сос, някои дресинги за салати, сосове , сгъстени с брашно, бульони, някои смеси от подправки, чипс, бира, някои видове вино.

Овесът – овесът не съдържа глутен, а подобен протеин, наречен авенин. Въпреки това препоръките са овесът и овесените ядки да бъдат изключени от менюто на хората, страдащи от глутенова непоносимост, тъй като съществува риск от кръстосано замърсяване. Възможно е полетата, където е отглеждан, да са били замърсени. Препоръчително е да се ползват овесени ядки, на чиято опаковка изрично е обезначено, че са без глутен.


Добрата новина е, че не сте обречени на глад и еднообразие, ако се налага да преминете към безглутенов рацион.
Нека разберем кои са основните групи храни, НЕсъдържащи ГЛУТЕН


Много храни, които естествено не съдържат глутен, могат да бъдат част от здравословното ви хранене:


плодове и зеленчуци;

всякакъв вид свежо месо;

яйца;

риба.

Ядки

Целите бадеми, лешници, кестени, фъстъци не съдържат глутен, освен ако не са преработени с друг продукт като пшеница например. Сухите печени видове е добре да бъдат избягвани, защото често са обработени с брашно.

Ориз

Според експертите всички видове ориз са без съдържание на глутен.

Царевица

Царевицата и царевичното брашно не във всички свои форми съдържат глутен. Същото се отнася за пуканките, царевичното нишесте и царевичния малц. Нужно е обаче отново внимателно да се четат етикетите.

Бобови култури

Бобовите култури също не съдържат глутен в цялостната си форма. В това число влизат грах, леща, нахут, както и всички разновидности на фасула.

Зърнени храни, нишестета или брашна, НЕсъдържащи ГЛУТЕН

Амарант, елда, канола, маниока, арарут, кокосово брашно, памучно семе, качамак, салеп, просо, нишесте от касава, картофено брашно, сусам, лен, соя, киноа, картофи, сладки картофи.

* Хората с цьолиакия трябва да бъдат много прецизни в четенето на етикетите на храните и да се придържат към продукти, които със сигурност съдържат само съставки без глутен. За по-голяма сигурност храните под въпрос също трябва да бъдат избягвани.Специално внимание искам да обърна на козметика, медикаменти и хранителни добавки, защото те са най-често пропусканите при безглутеновите режими. Всички те трябва да са изрично маркирани “без глутен”, в противен случай шанса да има глутен в тях, дори и той да не е изрично маркиран на опаковката като “глутен” е много голям!

В заключение може да се обобщи, че не всеки е чувствителен към глутен и той няма нужда да се избягва, ако не изпитвате поне част от гореописаните симптоми в статията. Изключването на глутена от хранителния ви режим, без консултацията със специалист, може да доведе до сериозни хранителни нарушения.

Често раздразване или подуване от храна или напитка може да се тълкува погрешно – като глутенова непоносимост или цьолиакия и това да ви накара да ограничите излишно здравословни хранителни избори.

Ако мислите, че може да имате цьолиакия, задължително се консултирайте с личния си доктор, преди да опитате диета без глутен. 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318606#gluten-intolerance

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-gluten#what-it-is

https://know-how-to-cook.com/ 

Отказ от отговорност: Информация, споделена в статиите, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения, използвани са материали от външен източник – сайт, книга или други, които са упоменати. Всички материали публикувани в сайта nutrissy-life.com имат информативен характер. Информацията публикувана на този сайт не е предназначена да замести професионален медицински преглед и лечение.

Платформата nutrissy-life.com няма за цел да дава медицински съвети и да поставя диагнози, като материалите поместени в нея не бива да се тълкуват и използват като такива! Ако имате здравословен проблем, както и преди да започнете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар.

Авторът на сайта не носи отговорност за разбирането и прилагането на информацията от трети лица.

Собственикът на сайта не носи отговорност за причинени психически или физически вреди при използване на предоставената информация без тя да е предварително съгласувана с квалифицирано медицинско лице.

Използването на материалите от сайта без изрично разрешение на автора е забранено.

150 views0 comments