top of page
Search

Накисване на суровите ядки, семената, зърнените и бобовите култури

Updated: Oct 12, 2020...Безспорно във всеки балансиран хранителен режим трябва да присъстват сурови ядки и семена, както и зърнени и бобови култури. Те са и част от традиционната ни кухня и постоянно ги ползваме в ястията си, без да се замисляме как да ги консумираме правилно, за да извлечем максималната полза от тях! До скоро дори не се бях замисляла, че могат и да ни навредят, ако не са обработени правилно!


Чували ли сте, че ядките и семената се киснат? А знаете ли защо точно се прави това?

Веднага ще ви споделя...


Но нека първо ви разкажа малко за... ядките, семената, бобовите и зърнените култури!

Ядките и семената ни осигуряват разнообразие от хранителни вещества - големи количества мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, източник са на фибри и няколко витаминa от група В, витамин Е, минерали като калций, желязо, цинк, калий, магнезий, селен, манган и мед, както и фитохимикали и антиоксидантни съединения. Когато ги опечем те губят тези полезни вещества, а мазнините, които съдържат се променят и не могат вече да се свързват с водата, което ги прави много трудни за усвояване. Следователно печените ядки са безполезни, дори вредни. Затова е по-хубаво да ги консумираме сурови!

НО...има една важна подробност – всички те съдържат голямо количество ензимни инхибитори и фитинова киселина. Ензимните енхибитори са много важни за ядките и семената, но не и за нас. Инхибиторите са като защитен механизъм на ядките, предпазвайки ги от гниене в почвата, докато средата стане благоприятна, за да може ядката да покълне. Но ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях и ги деформират.

Фитиновата киселина е биологично необходима на растенията, тъй като спомага за тяхната защита, докато се развиват, но попадайки в организма ни, тя се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от храната. Всички растения съдържат фитинова киселина в различни количества, но бобовите, ядките и семената обикновено съдържат най-много.


За да предотвратим тези лоши последствия си има едно лесно решение – ядките, семената, бобовите и зърнените трябва да се накисват.
Много преди бързото готвене да се наложи в ежедневието ни, хората са знаели, че целите храни се нуждаят от внимателна подготовка, защото в противен случай могат да причинят храносмилателен стрес, да попречат на усвoяването на минералите, да блокират дейността на важните ни ензими и да предизвикват сериозни здравословни проблеми.

Правилното накисване на зърнените и бобови култури преди консумация е от първостепенно значение. Консумирането на големи количества не накиснати ядки, семена, бобови и зърнени, би могло да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни храносмилателната ни система и да ни донесе други здравословни проблеми.

Накисването неутрализира ензимните инхибитори, а фитиновата киселина се премахва. Поставянето им във вода води до тяхното покълване, като по този начин се активира процеса на произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини от групата В, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.


Ето и основните правила при накисването на различните култури.


Бобови

Правилното накисване на бобовите култури е в топла вода, която да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре. Към бобовите с форма на бъбрек се добавя малко сода, тъй като при тях тя най-добре неутрализира вредните вещества. В останалите бобови се добавят няколко капки лимонов сок. Покрийте съда и киснете указаното време на картинката по-долу, като може да смените водата един - два пъти, като новата пак трябва да е топла и към нея да добавите лимонов сок или сода. След като накисната необходимото време изхвърлете водата и ги изплакнете.


Сега може да останете изненадани, но точно тук - при семейство "Бобови", е мястото да спомена и за фъстъците. Те принадлежат към бобовото семейство, а не към семейството на ядките. Този страхотен източник на калций и антиоксиданти е хубаво да консумирате печени, като предварително накисване не е нужно.


Зърнени

Зърнените култури трябва да се накисват в хладка вода – нито топла, нито студена. Водата трябва да ги покрие, като е с два-три пръста отгоре. Хубаво е да се добави супена лъжичка лимонов сок или ябълков оцет. Това ускорява процеса на освобождаване на фитиновата киселина. Покрийте съда с кърпа или капак и оставете да се накиснат за определеното време на картинката по-долу. След това изхвърлете водата и ги изплакнете.


Ядки и семена

Ядките и семената се накисват във вода, в която се прибавя малко минерален разтвор (обикновена сол, но хималайската е по-добрият избор). Това помага за разграждането на голяма част от фитиновата киселина, като така даваме на тялото си повече полезни нутриенти, а ензимните инхибитори се неутрализират от солта. Задължително съдът се покрива, за да се абсорбира по-бързо водата. След накисване водата се изхвърля и ядките/ семената се изплакват.

Имайте предвид, че чиата и лененото семе са готови за консумация, след като ги накиснете, тоест няма нужда да се мият.

Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа.

Ако имате дехидрататор може да ги изсушите на 50 градуса за 12 часа или до пълното им изсъхване. Ако не разполагате с дехидрататор, можете да направите същото във фурната на възможно най-ниската температура и с включен вентилатор. Изсушените ядки съхранявайте в плътно затворени стъклени буркани в хладилник, където те остават годни за консумация в продължение на няколко месеца.

Съвет: Ако бързате и нямате време да ги киснете указаното време, то поне ги накиснете за 20 минути, като след това ги измийте добре. Това ще махне част от антинутриентите на външните им обвивки. :)


В резюме:

Най-важното, което трябва да запомним е, че при готвенето на бобови култури (боб, леща, нахут, грах и др.), както и на зърнени (просо, елда, киноа, амарант, ориз и др.) е важно да си създадем навик да ги накисваме предварително от предишната вечер. Докато ядките и семената трябва да се киснат определено време, след което да се изсушат при ниска температура, което ще ни даде възможността да разполагаме винаги с удобна и полезна закуска или добавка към салата, кисело мляко или овесена каша.
 

Отказ от отговорност: Информация, споделена в статиите, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения, използвани са материали от външен източник – сайт, книга или други, които са упоменати. Всички материали публикувани в сайта nutrissy-life.com имат информативен характер. Информацията публикувана на този сайт не е предназначена да замести професионален медицински преглед и лечение.

Платформата nutrissy-life.com няма за цел да дава медицински съвети и да поставя диагнози, като материалите поместени в нея не бива да се тълкуват и използват като такива! Ако имате здравословен проблем, както и преди да започнете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар.

Авторът на сайта не носи отговорност за разбирането и прилагането на информацията от трети лица.

Собственикът на сайта не носи отговорност за причинени психически или физически вреди при използване на предоставената информация без тя да е предварително съгласувана с квалифицирано медицинско лице.

Използването на материалите от сайта без изрично разрешение на автора е забранено.
281 views0 comments

Comments


bottom of page