top of page
Search

ЗАХАРТА - ТИХИЯТ УБИЕЦ НА ЗДРАВЕТО И ИДЕАЛНАТА ФИГУРА

Updated: Jul 3, 2020


Сигурна съм, че много от вас изпитват в ежедневието си постоянно чувство за вина, породено от изкушаващия десерт, на който не сте могли отново да устоите. Предполагам, че доста често сте си казвали „Край! Повече сладко няма да ям!“, но точно след час се хвърляте озверели към първото сладко нещо, което видите в шкафчето ви. Друга често срещана реплика е „Полагам усилия да спра сладкото, но го обожавам и ми е трудно да се контролирам!“ Защо се получава така? Когато хапваме захарни изделия се отделя рязко инсулин от панкреаса, след което секрецията му рязко спада, което поражда огромен глад за още сладичко... и така попадаме в порочния кръг на захарната болест.

Сигурна съм, че сте се припазнали :) Как познах ли? –Ами, минала съм по същия труден път с борбата със захарта. Тя просто е като наркотик за нас! Приемайки захар в мозъка се отделя веществото допамин, предизвикващо чувство на наслада и удоволствие. За да си набавим още допамин, не спираме да консумираме сладки храни. Проблемът е, че при продължителен прием, допаминовите рецептори губят чувствителността си и за да си доставим отново чувство на наслада, трябва да ядем все повече и повече захар... Да не забравяме, че със сладкото повишаваме и серотонинът – хормонът на щастието, следователно мозъкът ни привиква към високите нива на серотонин и когато нивата му се понижат, посягаме към шоколада, за да "поправим" ситуацията... Така попадаме в омагьосан кръг, от който трудно се излиза, но има надежда ;) ... и ДА, в началото ще е трудно да контролирате тази зависимост, но повярвайте, тук важи правилото – издържите ли 21 дни без сладко, то битката ви е спечелена!Много е важно да положите усилия и да бъдете твърди, тъй като захарта води до изключително лоши последствия, за които може би не сте си давали сметки до този момент.

Защо е толкова опасна захарта? Сега ще ви запозная с механизма й на действие...

Сладките изделия са с висок гликемичен индекс и всеки път, когато ги хапвате това води до повишаване нивото на кръвната ви захар, а оттам и до повишение на глюкозата в кръвта. Захарта предизвиква интензивно отделяне на инсулин. Повишеният инсулин, от своя страна, пречи на разграждането на мазнините, следователно се стига до мастно натрупване в тялото. Оттук логично стигаме до затлъстяването и инсулиновата резистенция /нарушен глюкозен толеранс/. При нарушен глюкозен толеранс се засяга енергийния метаболизъм на тялото.

Но как се стига до там?

При затлъстяване намалява броят на инсулиновите рецептори и тяхната чувствителност. Ролята на инсулина в кръвта е да „закара“ глюкозата до клетките. При високо равнище на глюкозата, поради прием на много прости въглехидрати /пастички, тортички, тестени, фаст фууд и други/, и занижен секрет на инсулин, голяма част от глюкозата остава в кръвта и достигайки в черния дроб се превръща в мазнини и захар, които се натрупват в тялото. Освен това глюкозата, която успява да стигне до клетките, поради тяхното омазняване и замърсяване с токсини, не може да влезе в тях. Така клетките остават гладни, а глюкозата се концентрира в кръвта, което повишава кръвната захар.

Тази нечувствителност на клетките е допълнително обусловена от стреса, който допълнително ги уврежда и „заключва“.


Запомнете!!! Ако не променим диетата си и продължим да приемаме големи количества захар, бета - клетките на панкреаса ще започнат да отделят още повече инсулин, което в крайна сметка ще доведе до изтощение на бета - клетките и спадане на инсулиновата секреция, което води до ДИАБЕТ от тип 2.НА ВНИМАНИЕТО НА ДАМИТЕ! - Друга основателна причина да спрем сладкото е следната: инсулинът предизвиква производството на инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1), който пък води до омазняване на кожата, оттам и до АКНЕ.


Какво е решението?

Десет стъпки, които ще ви помогнат в борбата със ЗАХАРТА и последиците от нея:

1. Стабилизиране на кръвната захар - трябва да имате задължително 3 основни хранения на ден + 1 междинна закуска, т.е. трябва да се храните на всеки 4-5 часа, за да избегнете резкия спад и покачване на кръвната захар. Хранейки се на 4 часа ще избегнете и доста проблеми с жлъчката!

2. Закуската, както всяко следващо хранене, трябва да съдържа ПРОТЕИНИ/ ВЪГЛЕХИДРАТИ и МАЗНИНИ, за да бъде пълноценна. Пропускането на закуската води до силно желание за сладко през целия ден.

3. Премахнете от менюто си простите въглехидрати. Това са, разбира се, ЗАХАРТА и всякакви други захарни изделия, както и тестените изделия, бял ориз, маргарин, палмово масло, сладолед, продуктите съдържащи трансмазнини, фаст фууд и т.н. Яжте продукти с НИСЪК гликемичен индекс – бавни въглехидрати, като нискогликемичните плодовете /ябълки, портокали, сливи, круши, праскови, кайсии, ягоди/, зеленчуците, сладки картофи, пълнозърнест хляб, бобови и зърнени култури.

4. Използвайте техники за намаляване на стреса – стресът повишава нивата на кортизол, а кортизолът понижава чувствителността на клетките към инсулин и както споменах това води до затлъстяване и гладни клетки. Стресът е една от причините за инсулиновата резистентност.

5. Дефицит на микроелементите хром и магнезий – изследвайте стойностите на на тези два елемента. Ако изпитвате постоянен глад за сладко е много вероятно стойностите им да са занижени!

6. Намалете кофеинът – той също повишава нивата на стресовия хормон кортизол. За контрол на кръвната захар опитайте да поръсите 1 супена лъжица канела върху сутрешното си кафе.

7. Яжте повече горчиви храни. Това е много терапевтично и полезно за контрол на нивата на кръвната захар. Руколата, артишокът и куркума са добри опции.

8. Ако имате пет от следните симптома, изследвайте задължително толерантността си към глюкоза, като преди това може да потвърдите или разсеете съмненията си с предлекарски анализ на Биоскенер, за който можете да прочетете повече на следния линк тук :

 • Наднормено тегло и трудна загуба на килограми

 • Силна жажда

 • Често уриниране

 • Затлъстяване предимно в коремната област

 • Силен глад за сладко и други прости въглехидрати /ориз, картофи, фаст фууд/

 • Склонност към преяждане

 • Умора

 • Замъглено зрение

 • Генетична предразположеност към диабет

 • При пропускане на някое от основните хранения се появяват треперене, раздразнителност или замайване

 • Кожни израстъци (фиброми)

 • Омазнен черен дроб

9. Намаляването на наднормената телесна маса с 5-10% намалява риска от развитие на диабет тип 2 и подобрява значимо метаболитния профил на пациенти със затлъстяване и диабет тип 2.

10. Умерената физическа активност всеки ден или поне 3-4 пъти седмично ще помогне повече отколкото си мислите в борбата със захарта. Имайте предвид, че спортът повишава нивата на хормона на щастието – серотонин, затова ви препоръчвам да правите тренировките си през тази част от деня, в която най-много ви се яде сладко. Моят опит по време на „захарната абстиненцията“ ми показа, че желанието за сладко най-силно се поява в късния следобед. Така си изградих навик да тренирам почти всеки ден по това време и повярвайте ... ЕФЕКТ ИМАШЕ! Но при всеки е различно, затова ви съветвам да наблюдавате тялото си.

Ясно е, че няма значение колко информация имаме и колко много неща знаем, а единствено има значение колко от информацията прилагаме в ежедневието си.

Здравето започва от днес! Не губете време!

 


 

Отказ от отговорност: Информация, споделена в статиите, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения, използвани са материали от външен източник – сайт, книга или други, които са упоменати. Всички материали публикувани в сайта nutrissy-life.com имат информативен характер. Информацията публикувана на този сайт не е предназначена да замести професионален медицински преглед и лечение.

Платформата nutrissy-life.com няма за цел да дава медицински съвети и да поставя диагнози, като материалите поместени в нея не бива да се тълкуват и използват като такива! Ако имате здравословен проблем, както и преди да започнете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар.

Авторът на сайта не носи отговорност за разбирането и прилагането на информацията от трети лица.

Собственикът на сайта не носи отговорност за причинени психически или физически вреди при използване на предоставената информация без тя да е предварително съгласувана с квалифицирано медицинско лице.

Използването на материалите от сайта без изрично разрешение на автора е забранено.

149 views0 comments

Comments


bottom of page